Om oss
Gränsö Slott

Gränsö Slott är en familjeägd slottsdestination precis vid havet i ett vackert skärgårdsreservat i Västervik. Ägare är Per Johansson med familj.

Anläggningen har kontinuerligt byggts upp sedan 1992, från en förfallen miljö till dagens moderna besöksanläggning med hotell, spa och slottsrestaurang på en halvö direkt i skärgården. Fokus ligger på att skapa en personlig och familjär atmosfär, med hög service för privat- och konferensgäster. Slottet ligger ca fyra km från Västerviks centrum. Intill slottet ligger Västerviks golfbana.

Gränsö Slott är klassat som en av landets 4-stjärniga Superior-anläggningar  Här finns ett slott med restauranger och konferenslokaler, flera hotellmiljöer med superiorklassade rum, ett stort spa med många attraktioner och en slottsmiljö med trädgårdar och bad direkt vid havet. Gränsö är en halvö intill Västervik. Här finns vackra klippbad och en vacker skärgårdsmiljö med magiska vyer och hela halvön är ett naturreservat. En 12 km vandringsled löper utmed havet.

Gränsö Slotts hotell har 66 rum och sviter med 142 bäddar fördelat på 50 dubbelrum, fyra familjerum och fem sviter fördelat på två olika hotellmiljöer; Strandhotell och Gårdshotell. Dessutom finns Parkstugan, ett charmigt avskilt boende, samt våra Parklodger i den vackra engelska parken.

Gränsö Slott Spa har sex behandlingsrum, ett stort utbud behandlingar och en stor relaxdel med elva olika pooler, varma och kalla bad. Nio bad är öppna året runt. Här finns också Gränsö Beachhouse, ett flytande kallbadhus med bastu, lobby och kallbad.

Gränsö Slott Restaurang serverar frukost, à la carte, Afternoon Tea och festmenyer, samt lättare rätter i café och lobbybar. À la carte serveras i det vackra Orangeriet och flera mindre matsalar i slottet.

Gränsö Slott konferens består av åtta olika konferenslokaler. Magasinet, den största lokalen har en kapacitet på 500 personer i biosittning.

Gränsö Slott är ett utflyktsmål och slottsmiljön med parker och rosarie besöks varje år av 150 000 personer. Gränsö Slott vänder sig till privatgäster, grupper och företag som vill koppla av, mötas, fira bröllop och fest i en enastående miljö.

 

 

Här kan du se en områdeskarta

 

 

Gränsö slotts historia

 

Gränsö Slott - Fest och bröllopGränsö Slott ligger på en vacker halvö några km från Västervik. Gränsös historia går tillbaka 600 år i tiden. På 1500-talet ägdes Gränsö, som då bestod av två gårdar under grevskapet Stegeholm, av Svante Sture. På 1600-talet ägdes Gränsö först av holländarna Paridon von Horn och Kristian Welthuisen, därefter av Gabriel Oxenstierna och sedan av Hans Christoffer Königsmarck.

Under 1700-talet ägdes gården som nu fått en större huvudbyggnad av den spännande kapten Gustav Abraham Piper. Piper kämpade med Karl XII i flera krig. Han togs tillfånga vid Poltava och hamnade i rysk fångenskap. Efter en utväxling och på väg hem överlevde han mirakulöst ett skeppsbrott. Han slogs också i Norge när Karl XII dödades. Vid det dramatiska återtåget med Armfelds armé och till fots överlevde Piper, men han förfrös sina fötter så svårt att flera tår fick amputeras.

Hemma på Gränsö skrev han 1739 sin berömda hushållsbok, med recept från slott och herresäten. Han tillägnade den sin unga hustru Märta Sture. Boken finns nu på Gränsö i nyutgåva och i nytolkning av intendent Kersti Wikström på Nordiska museet.

På Pipers recept bygger vi Gränsös matkoncept

På Gränsö har kärleken till mat historisk grund.

Märta Stures Hushållsbok är Sveriges äldsta kokbok och den enda som berättar hur man åt på slott och herresäten på 1700-talet. Den skrevs på Gränsö 1739 av den matglade Gustaf Abraham Piper (bilden) och tillägnades hans unga hustru Märta Sture. 248 sidor i vacker handskrift med 348 recept på allt från ”bakwärck till kräftsoppa och liqueurer”.

Gårdens oxar kalvar, får, gäss och kalkoner gav kött. Ur sjö och hav togs abborre, gädda, lake, strömming, kräftor och – ostron som på den tiden fanns i det då saltare Östersjön. Därav ett recept på ”Gädda med murklor och ostron”. Piper odlade rovor, endiver, kronärtskocka, sparris och pumpa, och från utlandet kom citroner, mandel, kapris och många kryddor.

Ett annat av hans favoritrecept var fyllda kräftor. Pipers kräftsoppa är idag Gränsös signaturrätt och finns alltid på menyn. Boken innehåller hela 17 olika kräftrecept. Tjust var på den tiden att av landets kräftrikaste häraden.

Det är en unik bok, med en unik historia som idag bevaras i original hos Nordiska museet. Den hittades av en slump. En svensk överste på promenad såg den i ett skyltfönster till ett antikvariat i Paris 1975, tyckte sig se att handskriften var svensk och köpte med sig boken hem där han donerade den till Nordiska museet.

Boken finns nu i en nytryckt replika med en tillhörande översättning i ett eget band av Kersti Wikström, specialist på det dukade bordet på Nordiska museet. Boken finns att bläddra i här på slottet och den kan även köpas med hem i två band som ett minne från Gränsö.

På Gränsö har vi valt att inspireras av den matglade Gustaf Abraham Pipers recept och matkonst.

Gustaf Abraham Piper var en av Karl XII:s karoliner, och deltog i slaget vid Poltava där han tillfångatogs och sattes i rysk fångenskap. Han lyckades efter flera år återvända hem efter en vådlig färd över Östersjön som slutade i att fartyget förliste. Han lyckades rädda sig och ta sig iland flytande på bråten från båten. Han var idérik, slutade som landshövding och har skrivit en spännande självbiografi om sitt äventyrliga liv.

Väl hemma på Gränsö igen efter fångenskapen gifte han om sig med den unga Märta Sture. Till henne skrev han boken med alla recepten. I fångenskap hade han fått leva på havregrynsgröt, och nu ville han få äta och leva gott på sin gård.

Idag lever smakerna och dofterna från Pipers kulturhistoriska matkonst kvar i slottsköket på Gränsö i form av moderna recept och menyer som inspirerats av hans matkonst.

Njut!

Festslottet

På 1800-talet ägdes Gränsö bl a av baron Eric Knutsson Sparre.

1847-51 byggde Erik Sparre om herrgården till ett modernt ”empireslott” i tidens anda. Hans signum är kupolen på taket till slottet. Gränsö byggdes om i samma stil som Rosendals slott på Djurgården i Stockholm.

”Gränsö är känt för sin glada gästfrihet”, skriver Magnus Martin af Pontin i sina samlade skrifter 1853. Glada fester hölls, bl a den berömda årliga Oscarsbalen. Den hölls utomhus på Ekholmen. Flottan lade till och kadetterna gick på balen och dansade med Tjusttraktens alla herrgårdsfröknar. En särskild dansquadrilj, ”Plaisir de Gränsö”, skrevs för dessa baler.

Den siste ägaren till slottet var familjen Fleetwood.

1967 sålde familjen Fleetwood slottet till kommunen.

Slottet arrenderades 1992 av Per Johansson. Under renovering brann slottet ner och kunde endast återuppföras tack vare att 11 000 västerviksbor genom namninsamling begärde detta. Det nya slottet invigdes sommaren 1994 av Alice Babs. Alice Babs berättade då att hon hade gjort sitt första offentliga uppträdande på slottstrappan som liten flicka. Hennes första loge var en garderob under slottstrappan. Den finns kvar än idag.

Per Johansson fick köpa slottet 2005 och har sedan genom Gränsö Slott AB rustat slottet undan för undan. Idag är hela anläggningen öppen året runt för allmänheten som hotell, spa, café, restaurang, festvåning och arena för konferenser, mässor och evenemang.

Sveriges enda kärleksrosarium

På Gränsö finns Sveriges första Kärleksrosarium, en rosenträdgård helt dedikerad till kärleken. Här får brudpar som gifter sig på Gränsö sin egen ros.

Rosariet är ett besöksmål inte bara för brudpar utan för alla trädgårdsintresserade.

Rosariet på Gränsö Slott anlades 2019 och är designat av trädgårdsdesignern Helena Åhlund. Här finns sammanlagt 206 olika rosor fördelat på elva olika kvarter efter ursprung, sort och färger.

Här finns gammaldags enkla Myskrosor, ståtliga Tehybrider, engelska Austrinrosor, Meillandrosor, Poulsenrosor, Klätterrosor, Floribunda, Spinossisima, marktäckande Kanadensiska, Remontant, Rugosa, Portland och Bourbonrosor.

De par par som gifter sig på Gränsö Slott får en egen vårdros som kan beskådas av brudparet själva men också av alla besökare.

Rosariet dedikeras Per Johanssons far, Erik, som älskade rosor. Det var Erik som för hand lade grunden till de nya trädgårdarna på det då förfallna Gränsö Slott.

Gränsö slotts Ljusstöperi


Gränsö slotts Ljusstöperi är ett litet familjeföretag som handstöper ljus av mycket hög kvalitet i små upplagor, ett unikt hantverk där företaget är världsledande. Ljusen säljs över hela världen.

Familjen von Geijer har funnits på Gränsö slott sedan mer än 20 år och lever nu vidare i vackra större lokalen precis innan avfarten till slottet.

Samarbetet mellan Ljusstöperiet och Gränsö slott märks i vår lobby där ett litet urval av ljusen kan köpas och på våra fest- och julbord där stöperiet kronor kröner uppdukningarna.

Ljusstöperiet klassiska svenska grenljus och nyskapande kronor och kransar sätter guldkantad strålglans på tillvaron.

Läs mer

 

Upplev magiska vyer
Vandra på Gränsö

Läs mer

Bildgalleri

Gränsö Slott
Ostkustens Pärla

Läs mer
Gränsö Slott Västervik